Registratieproces

Uw keuze over orgaan- en weefseldonatie kunt u uitsluitend met het donorformulier laten vastleggen. Dit formulier moet u ook gebruiken als u uw keuze wilt wijzigen. U kunt via deze website een elektronisch donorformulier invullen en online verzenden. Als uw keuze al in het Donorregister is vastgelegd, dan kunt u deze online inzien of wijzigen. Het is ook mogelijk een papieren donorformulier uit te printen en per post te verzenden. Bovendien zijn donorformulieren vaak verkrijgbaar bij uw gemeente, huisarts en apotheek.

Voor wijzigingen geldt dat u alleen veranderingen in uw keuze of de gegevens van de specifieke persoon (keuze 4) hoeft door te geven. Uw naam en adres kunt u niet veranderen. De persoonsgegevens die op het donorformulier zijn ingevuld, worden namelijk vergeleken met de gemeentelijke gegevens. Als u een wijziging van uw naam en/of uw adres kenbaar maakt bij uw gemeente, wordt deze automatisch aan het Donorregister doorgegeven. Deze hoeft u dus niet zelf aan het Donorregister te melden.

Uiterlijk zes weken nadat u het donorformulier heeft ingevuld en verstuurd, ontvangt u een registratiebevestiging ter controle. Op deze bevestiging staan uw naam, geboortedatum en keuze vermeld. Vier weken daarna kunnen artsen pas uw keuze raadplegen. Die vier weken geven u de gelegenheid om uw gegevens te controleren en eventuele correcties aan ons door te geven. Als de gegevens op de registratiebevestiging juist zijn, hoeft u niets te doen. Uw registratie wordt dan automatisch raadpleegbaar.

De registratiebevestiging bestaat uit een brief en een pasje. Het pasje hoeft u niet bij zich te dragen. Het is alleen bedoeld als herinnering. In geval van overlijden zijn artsen wettelijk verplicht het Donorregister te raadplegen, of u nu een pasje op zak heeft of niet. Als u toch graag een nieuwe registratiebevestiging wilt, kunt u deze tijdens kantooruren aanvragen via de helpdesk op telefoonnummer 0900 - 8212166 (lokaal tarief). Ook kunt u het formulier aanvraag registratiebevestiging(PDF | 175kB) invullen en opsturen naar het Donorregister.

Registreer uw keuze


     
Donorregister Duidelijkheid en zekerheid door registratie