Nieuwe donorwet: tijd om na te denken

Vanaf 1 juli 2020 gaat de nieuwe donorwet in. U staat dan niet gelijk in het register als u nog geen keuze heeft gemaakt. We geven u vanwege de coronacrisis wat langer de tijd om na te denken over de keuze over orgaan- en weefseldonatie. Mensen ouder dan 18 jaar die nog geen keuze hebben ingevuld krijgen na 1 september 2020 eerst een brief.

Minister Martin van Rijn: ‘De coronacrisis heeft grote gevolgen voor alle Nederlanders. Ik wil mensen de komende maanden niet belasten met de belangrijke keuze over orgaandonatie. Daarom geef ik iedereen langer de tijd.’

Post van het Donorregister

Heeft u nog geen keuze ingevuld in het register? Dan krijgt u eerst een brief van ons met de vraag dat te doen. Hoe werkt dat?

  • Het Donorregister stuurt mensen ouder dan 18 jaar die nog geen keuze hebben ingevuld een brief.
  • Deze brieven worden vanaf 1 september 2020 verstuurd. Dit gebeurt niet allemaal in een keer. Dit gaat stap voor stap. Uw familie of vrienden in een andere regio van Nederland krijgen de brief op een ander moment.
  • Als u na de eerste brief niets invult krijgt u na zes weken een tweede brief.
  • Als u opnieuw niets invult, komt bij uw naam ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ te staan. Hierover krijgt u weer een brief.

Uw keuze nu al invullen

Staat u nog niet in het register? Dan kunt u nu al een keuze invullen. U kunt uw keuze op twee manieren invullen.

  1. Op de website met uw DigiD
  2. Met een papieren formulier

Meer informatie over hoe u uw keuze invult.