Nederlandse Transplantatiestichting presenteert cijfers 2023

De Nederlandse Transplantatiestichting (NTS) publiceert vandaag haar nieuwe jaarcijfers. De conclusie van de cijfers is: ‘Ook in 2023 iets meer transplantaties en kortere wachttijden’.

In 2023 ziet de NTS een stijging van 2,5% ten opzicht van 2022 van het aantal mensen dat na overlijden hun organen doneren voor transplantatie. Daarnaast is te zien dat zieke patiënten minder lang hoeven te wachten op een donororgaan. Directeur Naomi Nathan: “We zien dat meer patiënten een plek op de wachtlijst krijgen zonder dat de wachttijd toeneemt. En dat is goed nieuws. Want hierdoor kunnen meer patiënten geholpen worden met een levensreddende orgaantransplantatie.”

Evaluatie van de donorwet

Het aantal orgaandonoren in Nederland is wederom licht gestegen. Of dit een gevolg is van de nieuwe donorwet is op dit moment nog niet met zekerheid te zeggen. In het voorjaar van 2024 presenteert het ministerie van VWS een eerste evaluatie van de donorwet. 

Nieuwsbericht jaarcijfers NTS | Ook in 2023 iets meer transplantaties: kortere wachttijden [link]