Keuzehulp

In het Donorregister vul je in of je organen en weefsels wilt doneren na overlijden. Het invullen kan online of door een formulier op te vragen bij het Donorregister. Maak je geen keuze? Dan sta je met ‘geen bezwaar’ in het Donorregister. En ben je donor.

Ontdek hier welke keuze bij je past. Je kunt je keuze altijd veranderen.

Wat is orgaandonatie?

Als je overlijdt, kun je een orgaan of weefsel weggeven aan iemand bij wie dat orgaan niet (goed) werkt. Je bent dan orgaandonor.
Soms worden meerdere organen van één donor gebruikt voor verschillende mensen.
Bijvoorbeeld het hart, twee nieren en huidweefsel.

  • > Ja, ik wil donor worden.
  • > Nee, ik wil geen donor worden.
  • > Ik wijs één persoon aan die beslist na mijn overlijden.
  • > Mijn partner of familie beslist na mijn overlijden.

Hoe werkt orgaandonatie?

Orgaandonatie kan alleen wanneer je in het ziekenhuis overlijdt. Een arts stelt de dood vast. Daar volgen zij regels en afspraken voor. De reden van overlijden bepaalt hoe het doneren gaat. En welke organen voor orgaandonatie geschikt zijn. Dit alles bespreekt de arts uitgebreid.

Overlijd je in het ziekenhuis? En zijn de organen geschikt? Dan komt de persoon die alles rond de donatie regelt naar het ziekenhuis. Die regelt bijvoorbeeld dat de persoon die een orgaan krijgt snel naar het ziekenhuis komt.

De artsen halen het donororgaan uit je lichaam en geven dit aan iemand die het nodig heeft. Daarna komt je lichaam zo snel mogelijk terug bij je familie.

Orgaandonatie en mijn geloof

Geloof kan bepalen of je donor wilt zijn of niet. De standpunten van zeven grote geloven op een rij:

Hoe anderen een keuze maakten

Een keuze maken kan best lastig zijn. Heel veel mensen hebben hun keuze al gemaakt. Hoe zij dat deden, vertellen zij hieronder.

Wil je nog meer verhalen? Kijk dan op donorregister.nl. Hier vind je meer verhalen.

Met wie kan ik over donatie praten?

Over donatie praten kan met (bijna) iedereen. Denk aan je partner, familie of vrienden. Maar je kan hier ook over praten met mensen bij het buurthuis of met de buurtcoach. Is geloof belangrijk voor je? Dan kun je met de voorganger van je geloof in gesprek gaan. Denk aan een imam of priester.

Ik wil nog meer weten

Deze websites vertellen je meer over orgaandonatie. Maak na je bezoek een keuze.

Of bel met het Donorregister op 0900 821 21 66 . Hiervoor betaal je alleen je normale belkosten.