Wat gebeurt er als u donor wordt?

Patiënten die overlijden in een ziekenhuis kunnen organen en weefsels doneren. Ook als u ouder bent, ziek bent of ziek bent geweest of medicijnen slikt. Als patiënten thuis overlijden kunnen zij alleen nog weefsels doneren, zoals bot, kraakbeen- en peesweefsel.

Vaststellen van de dood

Voordat organen of weefsels verwijderd mogen worden voor donatie, moet een arts de dood van de patiënt vaststellen. De arts doet dat door vast te stellen dat de patiënt hersendood is of dat het hart en de bloedsomloop voor altijd gestopt zijn.

Hersendood betekent dat iemand zijn hersenen dood zijn en nooit meer kunnen herstellen. Iemand  kan niet meer zelf ademhalen en heeft geen bewustzijn meer. Een machine neemt het ademhalen over. Door de machine krijgen de organen toch zuurstof en blijven de organen goed om te doneren. Dit is vaak een moeilijk moment voor de familie omdat de patiënt nog warm is en ademt door de machine. Artsen onderzoeken altijd heel goed of een patiënt hersendood is. Hier zijn strenge regels voor.

Stilvallen van de bloedsomloop betekent dat het bloed niet meer door het lichaam kan stromen omdat het hart gestopt is met kloppen. Als het hart gestopt is met kloppen, wachten de artsen altijd nog vijf minuten om te zien of het hart uit zichzelf weer gaat kloppen. Als dat niet gebeurt, wordt de dood vastgesteld. Pas daarna begint de donoroperatie.

De donoroperatie

Vóór en na de operatie kan de familie bij de overledene zijn. De artsen die organen en weefsels uitnemen, doen dat uiterst voorzichtig. De artsen nemen niets weg op plaatsen die te zien zijn als de overledene wordt opgebaard. De familie wordt voor en na de operatie bijgestaan door een begeleider vanuit het ziekenhuis. De operatie duurt niet langer dan 24 uur. De familie hoeft niet te wachten met de begrafenis of crematie.

Meer informatie over orgaan- en weefseldonatie

De Nederlandse Transplantatie stichting kan u helpen bij vragen over orgaandonatie. Op www.transplantatiestichting.nl staat informatie over hoe donatie van organen en weefsels precies gaat.

U krijgt antwoorden of vragen zoals bijvoorbeeld:

  • Wat gebeurt er als een patiënt niet meer beter wordt?
  • Wanneer kan orgaandonatie wel en wanneer niet?
  • Hoe gaat het gesprek over donatie met mijn familie?
  • Kan mijn familie nog afscheid nemen als ik donor ben?
  • Neemt de arts alleen mijn organen?

U kunt ook bellen naar: 0900 821 21 66. Maandag tot en met vrijdag van 8:30 – 19:00 uur.