Wat gebeurt er als u donor wordt?

Iedereen kan zich als donor registreren. Ook als u ouder bent, ziek bent of ziek bent geweest of medicijnen slikt. Patiënten die overlijden in een ziekenhuis kunnen organen en weefsels doneren. Als patiënten thuis overlijden kunnen zij alleen nog weefsels doneren, zoals bot, kraakbeen- en peesweefsel. Bij orgaandonatie betekent overlijden dat de dood is vastgesteld door een arts.
 

Vaststellen van de dood

Voordat organen of weefsels verwijderd mogen worden voor donatie, moet een arts de dood van de patiënt vaststellen. De arts moet dan zeker weten dat de patiënt hersendood is of dat het hart en de bloedsomloop voor altijd gestopt zijn.

Hersendood betekent dat iemands hersenen dood zijn en nooit meer kunnen herstellen. Iemand kan niet meer zelf ademhalen en heeft geen bewustzijn meer. Een machine neemt het ademhalen over. Door de machine krijgen de organen toch zuurstof. Het hart blijft dan nog kloppen en de organen blijven goed om te doneren. Omdat de patiënt nog warm aanvoelt en ademhaalt door de machine ziet de patiënt er nog niet dood uit. Dit is soms moeilijk voor de familie. Artsen onderzoeken altijd heel goed of een patiënt hersendood is. Hier zijn strenge regels voor die iedere arts moet volgen.

Lees meer informatie over hersendood.

Stilvallen van de bloedsomloop betekent dat het bloed niet meer door het lichaam kan stromen omdat het hart gestopt is met kloppen. Als dat het geval is, wachten de artsen altijd nog vijf minuten om te zien of het hart uit zichzelf weer gaat kloppen. Het overlijden wordt vastgesteld als dit niet gebeurt. Pas daarna begint de donoroperatie.

Lees meer informatie over stilvallen van de bloedsomloop.

De donoroperatie

Vóór en na de operatie kan de familie bij de overledene zijn. De artsen die organen en weefsels uitnemen, doen dat uiterst voorzichtig. De artsen nemen niets weg op plaatsen die te zien zijn als de overledene wordt opgebaard. De familie wordt voor en na de operatie bijgestaan door een begeleider vanuit het ziekenhuis. De operatie duurt niet langer dan 24 uur. De familie hoeft niet te wachten met de begrafenis of crematie.

Meer informatie over orgaan- en weefseldonatie

U kunt meer lezen over hoe donatie gaat op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS):

De NTS kan u helpen als u vragen heeft over orgaan- en weefseldonatie. Op www.transplantatiestichting.nl krijgt u antwoorden of vragen zoals bijvoorbeeld:

  • Wat gebeurt er als een patiënt niet meer beter wordt?
  • Wanneer kan orgaandonatie wel en wanneer niet?
  • Hoe gaat het gesprek over donatie met mijn familie?
  • Kan mijn familie nog afscheid nemen als ik donor ben?

U kunt ook bellen naar: 0900 821 21 66. Maandag tot en met vrijdag van 8:30 – 19:00 uur.