8 miljoen ingevulde keuzes in het Donorregister

Sinds vandaag staan er meer dan 8 miljoen ingevulde keuzes in het Donorregister. De nieuwe donorwet, die op 1 juli van kracht werd, vraagt van alle mensen vanaf 18 jaar om een keuze te maken over orgaandonatie. De afgelopen maanden nam het aantal ingevulde keuzes sterk toe doordat iedereen, die nog geen keuze had gemaakt, een brief kreeg.

Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg en Sport: “Mooi dat meer dan 8 miljoen mensen hun eigen keuze hebben vastgelegd in het Donorregister. Want als je zelf een keuze invult, is het na je overlijden voor je partner of familie duidelijk hoe jij dacht over het doneren van organen en weefsels. Heb je nog geen keuze ingevuld? Vul dan je keuze in via het formulier of op de website. En vraag als het nodig is hulp van een bekende of bel naar 0900 821 21 66.”

Ingevulde keuzes

51,1% van de mensen die hun keuze hebben ingevuld zegt ja tegen orgaandonatie. 37,6% kiest ervoor geen donor te worden en 11,3% laat de keuze aan iemand anders over. Van Ark: ”Het maakt niet uit welke van de opties je kiest, als het maar je eigen keuze is. En als je het maar bespreekt met je familie.” U kunt uw keuze op ieder moment veranderen.

Geen bezwaar tegen orgaandonatie

Vult u na ontvangst van de brief en de herinneringsbrief niets in, dan komt u met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Dat betekent dat uw organen en weefsels na uw overlijden naar een patiënt kunnen gaan. Ook hierover ontvangt u een bevestigingsbrief.

Meer weten?

Lees verhalen en bekijk video’s over de keuzes van anderen. Ook kunt u kijken op www.hoewerktorgaandonatie.nl. Daar krijgt u stap voor stap uitleg over hoe orgaandonatie werkt.

Hulp nodig bij het invullen? Door de aangescherpte coronamaatregelen kunt u voor hulp nu even niet terecht bij de bibliotheek in uw buurt. Dus bel voor hulp naar 0900 821 21 66.