Onze taken en samenwerking

De belangrijkste taken van het Donorregister zijn registreren en informatie geven daarover. We werken samen met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). De NTS geeft informatie over bijvoorbeeld orgaan- en weefseldonatie en wat dat voor u betekent.

Het Donorregister registreert

Iedereen vanaf 12 jaar kan zelf een keuze invullen in het Donorregister. Bent u 18 jaar of ouder en vult u geen keuze in? Dan komt bij uw naam in het register te staan ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Het Donorregister informeert

Heeft u vragen, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij nemen ook het initiatief om u te informeren. Bijvoorbeeld door mensen een brief te sturen om een keuze in te vullen in het Donorregister.

Wilt u iemand spreken? Bel 0900 821 21 66 (zonder extra belkosten)
Wilt u meer informatie over het invullen van een keuze? Kijk op deze website. Of ga naar de bibliotheek in de buurt
Wilt u meer informatie over het doneren van organen en weefsels? Ga naar de website: www.transplantatiestichting.nl

Informatie over hoe u in het register staat geven wij alleen aan uzelf. En bij uw overlijden aan de arts in het ziekenhuis. Verder geven we uw keuze niet aan andere mensen.

Samenwerking

Nederlandse Transplantatie Stichting

De belangrijkste organisatie waarmee wij samenwerken is de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS). De NTS geeft informatie over het doneren van organen en weefsels. De NTS zorgt er ook voor dat organen en weefsels eerlijk worden verdeeld aan mensen die op de wachtlijst voor transplantatie staan. Dit doen zij in opdracht van het ministerie van VWS.

De NTS kan de keuze van iemand in het Donorregister aan de arts vertellen. De NTS is altijd bereikbaar voor artsen, dag en nacht.

Gemeenten

Bij de gemeente liggen gratis papieren formulieren voor het invullen van een keuze. Dit is voor mensen die hun keuze liever op papier invullen dan via de website. Het formulier kunt u ophalen bij uw gemeente. U kunt ook het Donorregister bellen (telefoon 0900 - 821 21 66) om het formulier aan te vragen. Dan krijgt u het opgestuurd.

Bibliotheken

Bibliotheken geven uitleg en informatie over het Donorregister. Mensen die vragen hebben over het Donorregister kunnen naar hun openbare bibliotheek. Ook geven bibliotheken hulp bij het invullen van het formulier. De dienstverlening is tot stand gekomen in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Stichting Digisterker.