Ik word 18 jaar

Als je 18 jaar bent geworden, mag je belangrijke keuzes zelf maken. Eén daarvan is de keuze of je wel of niet je organen en weefsels wilt doneren na jouw overlijden. Iets waar je misschien liever niet nu al over nadenkt. Als je 18 jaar bent is de dood nog zo ver weg. Toch is het belangrijk een eigen keuze in te vullen in het Donorregister.

Waarom een keuze maken?

Door het invullen van een keuze weten je ouders en de mensen die voor jou belangrijk zijn hoe je over donatie denkt. Bespreek dit ook met hen. Dat maakt het gesprek in het ziekenhuis makkelijker voor jouw familie.

Brief van het Donorregister

Iedereen in Nederland die 18 jaar is geworden en nog geen keuze heeft ingevuld, krijgt een brief. Met deze brief vragen we je een keuze in te vullen.

  • Vul je na de eerste brief niets in? Dan krijg je een tweede brief, zodat je het niet vergeet.
  • Als je opnieuw niets invult, komt bij je naam ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’ te staan. Hierover krijg je weer een brief.

Wat kan ik kiezen?

Je hebt vier keuzes. Je kunt er één kiezen. Welke keuze je ook invult, je kan je keuze altijd veranderen.

  1. Ja, ik wil donor worden
  2. Nee, ik wil geen donor worden
  3. Mijn partner of familie beslist
  4. Ik wijs iemand aan die beslist

Lees meer informatie over de keuze die je hebt.

Wat betekent ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’?

Geen bezwaar tegen orgaandonatie betekent dat je organen na je overlijden naar een patiënt kunnen gaan. De arts in het ziekenhuis bespreekt dit met je familie. Als je familie heel zeker weet en kan uitleggen aan de arts dat je echt geen donor wilde worden, dan word je ook geen donor. Het is dus belangrijk dat je familie weet wat je keuze is. En je een keuze invult.

Lees meer informatie over wat er gebeurt als je overlijdt.