Uitleg over het Donorregister

In het Donorregister vult u in of u na uw overlijden wel of geen organen en weefsels aan een patiënt wilt geven. Voorbeelden van organen zijn een nier of longen. Voorbeelden van weefsels zijn huid of bloedvaten. Als u uw keuze invult, weet uw familie, partner of vriend(in) of u wel of niet orgaandonor wilt worden.

Iedereen in Nederland komt vanaf 18 jaar in het Donorregister. Vult u zelf geen keuze in? Dan komt u in het register met 'geen bezwaar tegen orgaandonatie'.

Kinderen en het Donorregister

Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet kiezen over orgaan- en weefseldonatie. Dat doen hun ouders. Vanaf 12 jaar kunnen kinderen een keuze invullen.

Lees meer informatie over kinderen en het Donorregister.

Ik word 18 jaar

Iedereen die 18 jaar wordt mag zelf een keuze invullen in het Donorregister. Alle jongeren ontvangen kort na hun 18e verjaardag een brief. Dan wordt gevraagd of ze hun keuze willen invullen in het Donorregister. Iedereen die geen keuze maakt, komt uiteindelijk met ‘geen bezwaar tegen donatie’ in het register.

Lees meer informatie over als je 18 jaar wordt.

Nieuw of terug in Nederland

Iedereen vanaf 18 jaar die in Nederland komt wonen komt in het Donorregister. U moet dan wel ingeschreven staan bij een Nederlandse gemeente.

Lees meer informatie over nieuw of terug in Nederland.

Wilsonbekwaamheid

Iemand die niet goed kan begrijpen wat doneren van organen en weefsels is, mag niet zelf een keuze invullen. Een voorbeeld hiervan is iemand met dementie. Zijn of haar wettelijk vertegenwoordiger kan namens die persoon een keuze invullen.

Lees meer informatie over wilsonbekwaamheid en het Donorregister.