Busra vindt het dapper als mensen ja zeggen tegen orgaandonatie

Busra kiest ervoor om geen organen en weefsels te doneren als ze dood is. Dit is waarom:
Busra: “Ik geloof dat het langer duurt voordat je geest je lichaam verlaat. En dat je echt dood bent.”

Moeilijk

De Islamitische Busra vond het een lastige keuze. “Ik wil heel graag iemand helpen die ziek is. Maar ik wil niet dat dit gevolgen heeft voor mijn gezondheid. Daarom zeg ik nee tegen orgaandonatie.”

Geloof

Ook het geloof van Busra speelt mee in haar keuze. “Er zijn geleerden die zeggen dat je geen organen en weefsels mag doneren. Anderen zeggen dat dit wel mag als je je aan een aantal regels houdt. Zo mag je alleen donor zijn als het iemands leven redt. Ook moet je hart zijn gestopt en moet je hersendood zijn. Ik weet niet zeker of dit allemaal zo is. Daarom wil ik geen orgaandonor worden.”

Geen hulp

Busra wil zelf ook geen organen en weefsels ontvangen van iemand die dood is. “Dat vind ik niet kloppen. Als ik niemand kan helpen, hoeven anderen mij ook niet te helpen.”

Eigen keuze

Busra vindt dat iedereen een eigen keuze moet maken. “Het is jouw lichaam, dus het is jouw keuze. Als je het lastig vindt een keuze te maken over orgaandonatie, helpt het om met anderen over orgaandonatie te praten. Lees erover, praat erover en luister goed naar elkaar. Dit maakt het makkelijker jouw eigen keuze te maken.”

Dapper

“Ik vind het dapper als mensen ja zeggen tegen orgaandonatie. Ik hoop dat anderen mijn keuze ook respecteren.”