Isabelle vindt dat je je hart moet volgen

Isabelle kiest ervoor om haar organen en weefsels te doneren. Dit is waarom:
Isabelle: “Als ik iemand na mijn dood kan helpen, wil ik dat doen. Ik geloof dat je meer bent dan je lichaam.”

Beeld: ©Sander Koning

Jong

Isabelle vulde haar keuze in het Donorregister in toen ze 18 jaar was. “Je weet nooit wanneer je dood gaat. Daarom heb ik mijn keuze al op mijn 18e ingevuld.”

Duidelijk

De familie en vrienden van Isabelle weten dat ze orgaan- en weefseldonor is. “Ik vind het belangrijk dat ze dit weten. Soms hoor je dat een familie ruzie krijgt, omdat niemand weet hoe de overleden persoon dacht over orgaandonatie. Dat wil ik voorkomen.”

Praten

Isabelle praat makkelijk over haar keuze. “Ik sprak pas nog over orgaandonatie met mijn vriendinnen. We waren toen een paar dagen weg. Eén vriendin vertelde dat ze niet al haar organen en weefsels wil doneren. Door hier met elkaar over te praten, veranderde ze van gedachten. Nu wil ze toch alle organen en weefsel doneren. Ze gaat dit aanpassen in het Donorregister.”

Kans

Isabelle vindt het goed dat meer mensen kiezen voor orgaan- en weefseldonatie. “Soms hoor je op het nieuws dat organen en weefsels niet geschikt zijn. Of dat het lichaam een orgaan niet accepteert. Als meer mensen donor zijn, is de kans groter dat een ziek persoon beter wordt.”

Besefmoment

Isabelle woont in Leiden en ziet de spoedauto’s voor orgaan- en weefseldonatie regelmatig rijden. “Als ik die auto’s zie, denk ik eraan dat er donoren nodig zijn. Maar het is jouw lichaam, dus volg je hart en maak je eigen keuze.”