Judritza besefte weer hoe belangrijk het is om een keuze te maken

Judritza kiest voor het doneren van haar organen en weefsels. Dit is waarom:
Judritza: “Als donor kun je zoveel voor een ander betekenen.”

Beeld: ©Sander Koning

Besef

Judritza vulde haar keuze in het Donorregister jaren geleden in. Daarna dacht ze niet meer na over orgaan- en weefseldonatie. Totdat ze iemand kende die een orgaan nodig had. “De moeder van een vriendje van mijn zoontje was ziek. Ze had een orgaan nodig om te blijven leven. Toen besefte ik weer hoe hard donoren nodig zijn. En hoe belangrijk het is een keuze te maken in het Donorregister.”

Angsten

Judritza weet dat sommige Antillianen angstig zijn voor orgaandonatie. “Ze zijn bang dat artsen minder hun best doen om je leven te redden. Het helpt om meer te weten over orgaandonatie. Bijvoorbeeld door er over te lezen en te praten. Dan kun je zelf bepalen of je angsten terecht zijn.”

Interessante gesprekken

Judritza praatte over haar keuze voor orgaan-en weefseldonatie met haar familie en haar zoon van elf. “We hadden het over wat wij goed en slecht vinden en wat we willen doen om anderen te helpen. Dat zijn interessante gesprekken. We hebben veel van elkaar geleerd. Ik vind zelfs dat het bij de opvoeding hoort.”

Jouw keuze

Judritza vindt het belangrijk zelf een keuze te maken. “Het kan voor familie heel zwaar zijn om een keuze voor jou te maken als jij er niet meer bent. Heb je toch een reden om geen keuze in te vullen in het Donorregister? Breng dan je familie op hoogte van wat jij wilt. Daarmee voorkom je later veel verwarring.”