Maida vindt het de makkelijkste manier om een superheld te zijn

Maida kiest voor het doneren van haar organen en weefsels. Dit is waarom. 
Maida: “Ik bekijk het vanuit mezelf. Als ik zelf een donororgaan nodig heb, ben ik ook blij als iemand mij dat wil geven.”

(Beeldtitel: Hoe anderen hun keuze over orgaandonatie maakten. Een jonge vrouw:)

RUSTIGE MUZIEK

VROUW: Hoi, ik ben Maida, ik ben 26 jaar en ik kom oorspronkelijk uit Bosnië.

(Maida lacht breed.)

Ik heb ervoor gekozen om mijn organen en mijn weefsels te doneren als ik later dood ben.
Ik heb een oom, die heeft een levertransplantatie gehad en daardoor heeft hij het overleefd.
Dus vandaar, dat vond ik een hele mooie keuze om een leven te redden.
Ja, wij waren supergelukkig dat hij het op die manier had overleefd en je ziet gewoon hoelang hij op de wachtlijst heeft gestaan hoe belangrijk het is dat mensen hun organen willen doneren.
Ik weet nog niet of ik al mijn organen en weefsels wil doneren daarvoor wil ik nog even kijken op de website van het Donorregister maar het allerbelangrijkste is dat iedereen over zijn eigen keuze nadenkt.
Als je acht mensenlevens redt, dat is gewoon zo mooi.
Het is voor mij de makkelijkste manier om superheld te zijn.

(Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Donorregister. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het beeld wordt wit. Beeldtekst: Wat vul jij in op donorregister.nl?)

Superheld

De Islamitische Maida hoorde al op jonge leeftijd dat je organen en weefsels kunt doneren als je dood bent. “Ik was tien jaar toen mijn oom ziek werd. Hij had een donorlever nodig om beter te worden. We waren zo blij dat er een donor voor hem was. Als ik later ook doodzieke mensen kan helpen, wil ik dat doen. Het is de makkelijkste manier om een superheld te zijn.”

Mijn lichaam

Maida wilde graag zelf een keuze maken in het Donorregister. “Het is mijn lichaam. Ik vind niet dat iemand anders daarover mag beslissen. Ik weet dat ik ooit een keer dood ga. Ik weet alleen niet wanneer. Daarom wilde ik mijn keuze nu al maken.”

Respect

Maida praatte over het doneren van weefsels en organen met haar familie. “Mijn zussen zijn donor, mijn ouders niet. We respecteren elkaars keuze.”

Nadenken

Maida vindt het goed dat de nieuwe donorwet is ingevoerd. “Er zijn zo weinig geschikte donoren en zoveel mensen. Ik vind wel dat iedereen goed over zijn keuze na moet denken.”

Aanpassen

Maida blijft ook over haar eigen keuze nadenken. “Ik weet nog niet zeker of ik al mijn organen en weefsels wil doneren. Daarom lees ik hier meer over. Het is fijn dat je je keuze altijd kunt aanpassen.”