Nelson wil mensen niet beïnvloeden met zijn keuze

Nelson heeft zijn keuze over orgaandonatie ingevuld in het Donorregister. Hij vertelt anderen niet welke keuze hij heeft gemaakt.

Nelson: “Ik ben dominee bij een evangelische kerkgemeenschap in Den Haag. Ik wil kerkleden niet beïnvloeden met mijn keuze. Ik vind dat iedereen moet kiezen wat voor hem of haar goed voelt.”

Beeld: ©Sander Koning

Bijeenkomsten

Nelson praat tijdens speciale bijeenkomsten in de kerk over orgaan- en weefseldonatie. “Het is belangrijk dat kerkleden weten wat orgaandonatie is. En wat het betekent als je er wel of juist niet voor kiest.”

Divers

In de kerk ziet Nelson Christenen van de voormalige Nederlandse Antillen, Aruba en uit Midden- en Zuid-Amerika. “Sommigen kiezen voor orgaandonatie, omdat ze mensen willen helpen. Anderen kiezen er niet voor, omdat ze geloven dat je je lichaam van God hebt gekregen. Zij vinden dat je het daarom onbeschadigd moet teruggeven als je dood bent.”

Veel vragen

Nelson beantwoordt tijdens de bijeenkomsten ook vragen. “Veel mensen willen weten wat er gebeurt als je geen keuze invult in het Donorregister. Wat gebeurt er dan als artsen jouw familie niet kunnen bereiken als je dood bent? Want veel familieleden wonen niet in Nederland. Zij vinden het fijn dat ik uitleg wat er dan gebeurt. Als je geen keuze hebt gemaakt en artsen je familie niet kunnen bereiken, gaat donatie niet door.”

Advies

Soms vragen kerkleden advies aan Nelson over hun keuze. “Meestal doe ik dit volgens de Bijbel. Maar in de Bijbel staat niet of je wel of geen organen mag doneren. Daarom zeg ik dat er volgens de Bijbel geen foute keuze is. Kies waar jij je prettig bij voelt.”