Nienke gelooft dat ze na haar dood een nieuw lichaam krijgt

Nienke kiest voor het doneren van organen en weefsels. Dit is waarom: 
Nienke: “Ik ben Christen. Ik geloof dat je na je dood een nieuw lichaam krijgt. Mijn oude lichaam blijft dus hier op aarde achter. Als iemand anders een deel van mijn lichaam kan gebruiken, dan help ik graag.”

(Beeldtitel: Hoe anderen hun keuze over orgaandonatie maakten. Een jonge vrouw:)

RUSTIGE MUZIEK

VROUW: Hoi, ik ben Nienke, ik ben 28 jaar en ik woon met m'n man in Rotterdam.

(Een huwelijksfoto.)

Ik kies ervoor om mijn organen en weefsels te doneren als ik dood ben want als christen geloof ik dat ik na m'n dood een nieuw lichaam krijg en dat m'n oude lichaam hier op aarde achterblijft.
Dus als ik iemand daarmee kan helpen, dan doe ik dat graag.

(Nienke kijkt uit het raam.)

Toen ik nog thuis woonde, konden we er altijd goed over praten over de keuze om wel of geen donor te zijn.
Ieder had ook echt z'n eigen mening daarover en dat is ook goed want ik denk dat het belangrijk is dat je respect hebt voor elkaars keuze.
Ik wil m'n keuze zelf eigenlijk nog wel aanpassen want op m'n achttiende besloot ik dat ik m'n huid niet wilde doneren maar nu ik weet dat dat eigenlijk niet zo spannend is en je er ook echt niets van ziet bij het opbaren.
Dat ga ik zeker snel doen.

(Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Donorregister. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het beeld wordt wit. Beeldtekst: Wat vul jij in op donorregister.nl?)

DE RUSTIGE MUZIEK EBT WEG

Huid

Nienke staat al tien jaar in het Donorregister. “Toen ik 18 werd koos ik ervoor om mijn huid niet te doneren. Dat vond ik geen fijn idee. Toen ik een paar jaar later met mijn man over huiddonatie praatte, zag ik in dat het doneren van huid niet zo spannend is. Je ziet hier niets van.”

Aanpassen

Toch heeft Nienke haar keuze nog niet aangepast. “Eigenlijk had ik mijn keuze na het gesprek met mijn man direct aan moeten passen in het Donorregister. Dit heb ik niet gedaan en daarna ben ik het vergeten. Ik ga mijn keuze straks meteen aanpassen!”

Nieuwsgierig

Bij Nienke thuis werd vroeger makkelijk gepraat over wel of geen donor zijn. “Dat was uit nieuwsgierigheid. Iedereen had er thuis een eigen mening over. En dat is goed. Ik vind het belangrijk om respect te hebben voor elkaars keuze.”

Duidelijke keuze

Wat Nienke anderen als tip wil geven: “Maak voor jezelf een duidelijke keuze. Als je ‘nee’ invult in het Donorregister is dat ook goed. Je verwacht meestal niet dat je jong doodgaat, maar je weet nooit wat er morgen gebeurt. Daarom is het belangrijk dat mensen weten wat jij wilt.”