Waarom uw keuze vastleggen?

Registratie geeft duidelijkheid aan iedereen. Aan uw partner en familie, maar ook aan zorgverleners. Wilt u geen donor zijn? Ook dan is het belangrijk om die keuze vast te leggen. Zo voorkomt u dat uw partner of familie op een emotioneel moment de vraag over orgaandonatie moeten beantwoorden.

Wel of geen orgaandonor worden? Dat is een belangrijke beslissing. Informeer u zelf goed over orgaan- en weefseldonatie en wat dit betekent voor u en uw familie. Lees op Transplantatiestichting.nl wat het betekent om donor te zijn. Op deze website vindt u uitgebreide informatie en verhalen van nabestaanden.

Wat als ik mijn keuze niet vastleg?

Registreren is niet verplicht. Als u geen keuze maakt over orgaan- en weefseldonatie, moeten uw partner of familie voor u beslissen. Dat kan lastig zijn als zij uw keuze niet kennen. Misschien weigeren zij donatie, terwijl u donor had willen zijn. Zo kunnen organen en weefsels verloren gaan voor mensen die erop wachten.

Op 1 juli 2020 komt er een nieuw Donorregister. Hierin legt iedereen vanaf 18 jaar in Nederland zijn keuze over orgaandonatie vast. Uw keuze over orgaandonatie kunt u zelf maken, vastleggen en wijzigen. Bent u al geregistreerd, dan blijft uw keuze gewoon geldig. Meer informatie over het nieuwe Donorregister vindt u onder ‘Veranderingen in 2020'.