Hoe werkt de donorwet voor wilsonbekwamen zoals mijn demente oma?

Bij orgaan- en weefseldonatie moet iemand kunnen begrijpen waar het over gaat. Ook moet iemand de gevolgen van het invullen van de keuze kunnen overzien. Als iemand dat niet kan, dan is deze persoon wilsonbekwaam.

Wilsonbekwaam geworden na het invullen

Iemand kan een keuze hebben ingevuld toen diegene nog wilsbekwaam was. Maar op een later moment kan die persoon wilsonbekwaam worden. Zoals bij iemand die op latere leeftijd dement wordt. Dan blijft de ingevulde keuze geldig. De arts in het ziekenhuis vertelt de familie welke keuze in het register staat.

De rol van de wettelijke vertegenwoordiger bij leven van de wilsonbekwame

Als iemand wilsonbekwaam is, kan de wettelijk vertegenwoordiger namens die persoon een keuze invullen over orgaan- of weefseldonatie. 

Wie zijn wettelijke vertegenwoordigers bij orgaandonatie?

Wettelijke vertegenwoordigers zijn bijvoorbeeld de ouders, voogd of een mentor.

De rol van de familie na overlijden van de wilsonbekwame

Is de keuze ingevuld door een wilsonbekwame persoon of staat ‘geen bezwaar’ bij de naam? Dan is deze registratie niet geldig. De arts vraagt aan de familie om voor de wilsonbekwame persoon een keuze te maken.

Staat een wilsonbekwaam persoon niet in het Donorregister. Dan beslist de familie. Bijvoorbeeld bij een kind ouder dan 12 jaar zijn dat de ouders of voogd.